20100109

KURAN DAKİ NAMAZ / KIBLE-VAKİT-REKAT

4:103 de şu ayet var
"Zira namaz müminler üzerine vakitli bir farz olarak indirilmiştir"
 
Namazın şartlarından biri de "İstikbali kıble" yani kıbleye yönelmek. Namazdan önce kıbleye yönelelim bakalım. Dünyada malum iki kıble var=Kıbleyn. Biri şimdi yöneldiğiniz MEKKE. Ötekisini anlatmam için "Yer küre gerekiyor"
 
Böyle bir şey şu an evlerinizde var mı, "YERKÜRE"? Şimdi Brezilya'nın herhangi bir yerinden kıbleye yönel. Kuzey Amerika'ya Chicago gibi bir yere git, yine kıbleye yönel. Burası uzun KIBLE oluyor. Kısa kıble için, Kuzeye yönel kutubu aş ve Mekke'ye gel.
 
Chikago'dan mekkeye yönelmek mi daha kısa? Yoksa Chicago'dan Kuzeye yönelip, meridyeni aşırtarak Mekke'ye gitmek mi daha kısa kıble? Bir pilot olsaydın, yakıttan tasarruf etmek için, Mekke seferini kuzey boylamından mı seçerdin, yoksa uçağı düşürmek pahasına Mekke'ye mi gitmeyi denerdin?
 
İŞTE SİZE KIBLEYN=İki kıble
 
Ayet "Yüzünüzü nereye çevirecek olursanız, orası Kıbledir demiyor mu? Çevire+CEK ne demek? İleride bir gün gezegenlere gideCEKsiniz. Kıbleniz DÜNYA olsun demek olabilir mi? Mars'tan Uzay istasyonlarımızdan (Nur 36 uzay yerleşimi ayetleridir) MEKKE'yi odaklarsınız. Mekke arkada kaldıysa "Dünyayı odaklarsınız" Yüzünüzü nereye çevirirseniz orası kıblenizdir.
 
İleride kolonilere yerleşeceğiz, gezegenlere ve uydu uçan kentlere... Kıble DÜNYA. Dünya’da isek Kıble Mekke. Mekke’de isek Kıble Beytullah. Beytullah'da isek onun DÖRT duvarı (iki doğu iki batı) her yanı kıble.
 
Ve bir başka soru: İki kıble=Kıbleyn. Kuzey Amerika kuzeyinde meridyeni izleyerek kuzeye yöneldiğinizde Mekke üzerinden geçen boylam, harita üzerindeki Mekke'ye yönelmekten daha kısadır. Chicago'da mesela camiler İKİ KIBLE'ye de yönelebilirler, çünkü EŞİT. Hem Kuzeye hem de klasik Mekkeye dönebilirsiniz. Demek ki "Yüzünüzü nereye dönerseniz orası kıblenizdir" ayetinin 7 anlam ard arda çıkıyor.
 
Vakit şudur. "Gölgeyi, kısaltıp, sonra yayıp uzatıyoruz, hala vakti anlamıyorlar mı?" diye bir ayet.... Gölge ne zaman en uzundur? Yanıtı Kur'an'da Güneş’in tulu'su=Doğması sırasında (Eş-Şafak ve biraz öncesi FECR) Sonra da ğurub=Garb batı.
 
Bir kağıda şimdi bunu 180 derece olarak çiziniz. İki uç, gündoğumu-gün batımı olup bunun ikisinin arası GÜNDÜZ'dür. Günün ortası=Vasat=Direk ne demektir? Bir direği dikersin. GÖLGENİN EN KISA OLDUĞU an VASATTIR.
 
Ayet ne diyor? "SALATI VUSTA'ya dikkat ediniz"... Oysa öğlen namazı demesi için Salat el Vasat demesi gerekirdi. Niçin Vusta? Çünkü vusta türkiyedeki beli kırılmış ORTA DİREK demektir fakirleştikçe fakirleşen.
 
"Salatı vustaya çok dikkat edin=Direğin gölgesinin dibine düştüğü O AN'a ÇOK dikkat ediniz." demek, öğlen namazı ile hiç bir ilgisi yok. Çünkü bu ayeti tümleyen ayet şöyle: Tarafeyn en Nehar, bir yerde de etraf en nehar. Taraf=Yan, Tarafeyn İKİ yan, Nehar=Gündüz. Tarafeyn en Nenar ne demek sizce?
 
Gündüzün iki tarafınıdaki iki namazı ne ayıracaktır? Çok basit bir GÖLGE. En kısa gölge. Gölge oluşturmak içir gereken tek şey Gün ışığı ve bunun izdüşümünü alacak bir nesne, nesne olmadan gölge düşmez. Günün (Şafak-gurub arası bir gündür) iki yanında iki namaz kılmamız gerekiyor iyi de bunu nasıl ayıracağız?
 
Cevabı Kur'an'da "Bir direk dikin, gölge doğu yönündeyse bu günün ilk namazıdır. Gölgeye dikkat edin, öteye, batıya geçtiyse, bu günün ikinci taraf namazıdır" diyor mu ayet?
 
Günün iki yanında İKİ VAKİT namaz varmış:
1. Sabahtan öğlene kadar olan,
2.Öğleden gün batımına kadar olan.
 
Bana şimdi "İKİNDİ "diye bir namaz gösterebilir misiniz? Kur'a'da ASR suresi diye gösteriliyor. "Andolsun asra, insan hüsrande, anrcak birbirlerine hakkı tavsiye edip, sabredenler müstesna" sure bitti. İkindi namazı nerede, tarifi nasıl, kaç rekat vb. bir şey görebildiniz mi?
 
Size küçük bir ipucu: Sünneti gayrı müekkede ve tersi ile ilgili zamanları söyleyebilir misiniz? ASR=İkindi demekmiş (Kaynağı YEZİD), AŞR=Ondalık, ASR=Yüzdelik demek. Okullarda aşar, öşür okumadınız mı? AŞR=on, ASR=YÜZ.  İkindi nerede?
 
Evet gündüzün iki tarafını anladık.
Bakalım GECEYE YAKIN SAAT NEYMİŞ?
 
Kur'an'ı açtım ve yazıyorum.
 
ve Ekımıssalate=Namazı kıl
tarafeyin nehari=Günün iki yanında
Ve zülefel LEYL=BÜTÜN GECE BOYUNCA
 
Gecenin iki ucunda (Şafak ve gurup arasında) GEÇ SAATLER diyor, yakın falan demiyor, yakını bizimkiler Hanif olmayanlar uyduruyor. Gündüz iki vakit var tamam mı?
 
Gündüz tan ile günbatımı arasıydı. Gece=Leyl neresi oluyor? Bunun tam tersi dünyanın karanlık yüzünde BİR TEK VAKİT var. Etti mi üç! Ben Kur'an ile dalga geçcek biri değilim, nefsime uyup uyduramam da, bunun arkası çılgın ve elim ateş azabıdır.
 
Gün batımı, gün doğumu, orta direk arasında ÜÇ VAKİT var. Böyle olmasaydı, şu an bile ŞİİLER ÜÇ vakit kılabilir miydi? Hacca gidince biz Sünniler ÜÇ VAKİT kılıyoruz?
 
Üç vakit namaz FARZ yani Emir kipi. Bir de DİLEK KİPİ VAR. (Vacib de diyorlar, ama yanlış) Dilek kipi örneği şu: "Keşke gecenin BİR YERİNDE KALKIP NAMAZ KILSALARDI, BU HAKLARINDA FAZLA MESAİ OLURDU"
 
Buna bizim mezhebler "Vitir vacib diyorlar" bilirsiniz. Yatsının hemen arkasına ekler savar gidersiniz. Bir kere YATSI namazı yok ki! Bütün gece(Leyl) için bir tek namaz var =İşaya.
 
Yatsı ve ikindi Kur'an'da var mı?
"GECENİN BİR YERİ" neresi olabilir?
 
Bu da belli bir vakit. Salatı vusta kaçta okunuyor? Cuma namazı örneğin. Evet, şimdi bu direğin uzantısını alınız. Ama dünyanın gece yüzünde gölge olmadığı için bizim diregi tersten uzatınız ve oraya 01.15 yazınız. Anlaşıldı mı? Ortaya ARTI gibi bir şey çıktı değil mi?
 
Emir emirdir, kaçamazsın. Çünkü EKIMÜSSELAT=dört hareketle yapılan namaz demektir. Yerine konan namaz demektir. İkame edilen namaz demektir, Allah'a kesin borcundur, kurtuluşu yoktur. Kaçan kaçmıştır, KAZASI yoktur, sabahtan öğlene kadar kılma, kaçır namazı ya da öğlenden akşama kılma kaçır namazı, ya da tüm gece kılma kaçır namazı.
 
Kur'an'da asla KAZA NAMAZI geçmez. Yaw iki rekat sabah namazını öğlene kadar 7 saat içinde kılamıyorsan, vakit bulamadınsa pes yani? Ne kazası? Şu anda günün iki tarafı 8+8 saat, gece ise 8 saat halen KAZA mı? Kaza namazı yok, çünkü Allah bizden MİSAK almış. "Size kredi kartı açıyorum, siz bunun miktarını namaz ile ödeyeceksiniz" Biz de Ekımüssalate=İkame edilen, yerine konan, ödenen NAMAZ olarak kılıyoruz. Misak, ahit bize Allah'ın kulluk için açtığı kredidir.
 
Namazın VAKTİNDE ödenmesi gerekir. (Nisa 103) Ama ORUÇ=SAWM için KAZA VAR. Namaz gitti mi giti, oruç ertelenebilir.  İkisi nasıl aynı şey olabilir ki? Hacc keyfidir hiç bir kazası yoktur. Zekat yoksulken senin vereceğin değil, alacağın şeydir, kazası falan yoktur. Sadece ve sadece ORUÇ gibi ağır bir bedeni ibadetin KAZASI vardır.
 
Gecenin bir yerinde (01.15'den gün doğumu FECR'e kadar) kalkıp KEYFİ namaz kılın ama bunu alışkanlık yapmayın, ara verin, kolay dinin tadına varın. Bunun anlamı şurdur: "Yarabbi üç vakitten ikişer rekat olan 6 rekat beni kesmedi, ben gönlümden gelerek, sana, 2, 4, 6, 8, 88, 888 gibi fazla mesaiden olmak üzere namaz kılacağım” Kılın dostum kılın ama gündüz sakın ve sakın Sünnet namazı kılmayın, tanrınız ÇİFTLEŞİR.
 
Allah bize "Gündüz mükellef olduğunuz işleriniz var. Allah sizi yormak ve zorlamak istemez" buyurmaktadır, "Allah sizin için dini kolaylaştırmıştır, kolayınıza geleni okuyunuz" der.
 
 
Hans Von AIBERG

No comments:

Post a Comment