20100109

BEYİN / CEVİZ

Ceviz nereden çıktı?
Şöyle bir baktım da ceviz çok geçiyordu. Ondan sordum
<> Taradık fakat bulamadık...
Kur'an'da her şey var: siz KELİME/sözlük olarak taramışsınız.
Etimolojisi:
1. Arapça (en eski samice) İKİZ kelimesidir
2. Lut döneminde "İzin" kelimesidir
3. Sanskritçe Gaus Yani beyin
O halde böyle aramak gerekir.
<> "ûlü el elbâb" ile ya da "lûb" ile ilgisi var mı?
Cevza ile ilgisi var. Arapça burçlara bakınız, üçüncü burcun adıdır. Bunun da sanskritçesi var: Cemin (Gemini=Cewza) Lut döneminde İCZ (icazet, caizlik, cevaz vermek vb.) Gaus'tur (Türkçede de biz KOZ diyoruz) Gaus>>>>KOZ
 
Koz Turancadır. Cewz de Aria dilindendir yine ve Gemini >>>Cevza ikiz koz demek. Arapça üçüncü burcun adıdır. (Hamel-Sevr-Cevza vb.) İkizler demek, ayrıca iki beyinli demek (Zaten cevizin içi de beyine benziyor)
 
CWZ den zevc, zevce izdivaç vb türer. C başta olursa anlamı çift=Partner, çiftleşmek vb. demek, ayrıca çift çift demek. Eş ve nikah da demek, bir oyunda eşleşmek demek vb. Ama bu ZEVC için geçerli. Bizimki CEVZ (Cewza)
 
<> 18/62. Felemma caveza kaleli fetahü atina ğadaena le kad lekyyna min seferina haza nesaba

Caveza>>>>Caizlik, icazet=İzin vermek, onu daha önce yazdım. Gaus-Cevza-Koz, bunlar aynı KÖKTEN gelme (biri sanskrit, öteki Ari diğeri turani) belki cevize "Koz" denildiğini duymuşsunuzdur. Kozalak kelimesi de buradan geliyor (İpucunu verdim bile) Ortaasya'da misket yerine Cevizlerle oynarlar, iri cevize KOZ denir (İskambilde bile aynı kelime var.)
 
Gelelim sorunun yanıtına
Kur'an'da Ceviz KEHF olarak var. Kehf hem Cave=Mağara ama hem de en önemli anlam olarak KOZA yani koza örme işlemi. O halde nasıl ki KALEM suresinde kalem kelimesi KAĞIDI da çağrıştırıyorsa Koza da İpekböceğini çağrıştırır (İşlevsel ikizi)
 
<> 1. Ya eyyuhelmuddessiru.
<> 74/1 Ey örtüsüne bürünen!

Evet Mesturdan gelmiyor Yani teSeTtüR değil müdDeSiR. Farklı burada
Madde+SIR gibi (Sad ile yazılmıyor ) İşte Ceviz'i böyle aramak gerekiyor. Yani birebir bulmanız sözlük işidir. Ama TEFSİR işi değildir. Tüm Koz+a+lak+lılar Kur'an'da geçen>>>>ailenin içinde ceviz de vardır.
 
Hans Von AIBERG

No comments:

Post a Comment